Bah, erg vervelend die Nigeriaanse prinsen en wonderbaarlijke blauwe pilletjes. Heb je sinds kort een website of een contactformulier op je website en staat je inbox plots vol met SPAM? Wees gerust, je bent zeker niet alleen. Helaas proberen criminelen of spammy verkopers ons op allerlei manieren vast te klampen. Jammer genoeg blijkt ook nog eens dat ze succes boeken, je kent misschien wel een verhaal van je moeder of grootmoeder die op een verkeerde link klikte. “Maar dat zag er zo echt uit!” Uiteraard worden de methodes slimmer en beter en blijft het niet bij de ‘Bill Gates shares his fortune’ of ‘Washington wants to donate’ mailtjes.

Erg vervelend dus, we know. Gelukkig zijn er wel al enkele stapjes die we kunnen nemen om de spam die jou bereikt via je website formulieren drastisch te verminderen.

Kijk ten eerste zeker even of er bij je contactformulier een anti-spam instelling kan ingesteld worden zoals een recaptcha. Als dit mogelijk is raad ik aan bij Google de laatste versie aan te maken en die te gebruiken, de Recaptcha V3 is dat. Fioeeeew, klinkt dat als Chinees? Geen probleem, we gaan er even samen door:

Je start via deze link: https://www.google.com/recaptcha/admin

Heb je een account, dan kan je inloggen, anders maak je er even eentje aan. Meestal is dit eenvoudigweg allemaal aan je google account gelinkt als je dat hebt uiteraard.

→ Ben je ingelogd geraakt dan kan je rechtsbovenaan op een + klikken.

→ Hiermee ga je jouw site aanmaken bij de recaptcha

  • je geeft het een label (dit is een naam om voor jezelf duidelijk te maken welke website het is)
  • Je vinkt reCAPTCHA v3 aan (de v2 is die met een challenge, je weet wel ‘klik alle bussen aan op deze foto’s’ – Vreselijk toch?)
  • Nu voeg je jouw domein toe, je domein is je website zonder de www. ervoor dus in ons geval in ons domein: ustree.be
  • Nadien kan je de eigenaren ingeven, automatisch staat hier je e-mailadres van je google account ingevuld maar als je meldingen wil krijgen op andere mailadressen kan je deze hier toevoegen.
  • Je vinkt aan dat je de voorwaarden accepteert en je klikt op Verzenden
  • Je zal zien dat je nu twee ‘sleutels’ krijgt. Deze moet je invullen bij de instellingen van je contactformulier (daar wordt gevraagd naar een Secret key en een Site key). Die kan je dus nu copy pasten in de vakjes en klaar!
  • Kom je op een later moment eens terug en wil je die sleutels terugvinden? Zorg er dan bovenaan voor dat je juiste site staat aangeduid en klik rechtsbovenaan op het tandwieltje. Onder je label heb je nu de reCAPTCHA sleutels staan die je kan openklikken om je sleutels terug te kopiëren.

Succes!

Dat is al een extra stapje dat veel spambots zal tegenhouden. Daarnaast gebruiken we ook steeds de gratis plugin Antispambee op onze websites. Dit bezige bijtje zorgt ervoor dat spammers geen kans meer krijgen! Je installeert de plugin door in je WordPress dashboard naar Plugins te gaan > Nieuw > typ ‘antispam’ of ‘bee’ in om de plugin te vinden en als je het bijtje van Antispambee zien klik je op Installeren en nadien op Activeren. Meer hoef je niet te doen om het bijtje in gang te zetten.

Met deze twee maatregelen zal je meteen een pak minder aanzoeken binnenkrijgen, nu nog maar de vraag of je dat wel wil natuurlijk? 😉

Wil je graag samenwerken?

Elke samenwerking start met een goede babbel. Wij luisteren naar jouw plannen en de dingen waar je tegenaan loopt. Als blijkt dat er een match is en wij je kunnen helpen, doen wij graag een vrijblijvend voorstel. 

Contactformulier